egghelp.org community Forum Index
[ egghelp.org home | forum home ]
egghelp.org community
Discussion of eggdrop bots, shell accounts and tcl scripts.
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

DNS initialisation failed.
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    egghelp.org community Forum Index -> Modules & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Anargh
Voice


Joined: 10 Apr 2011
Posts: 2
Location: Island

PostPosted: Sun Apr 10, 2011 2:15 am    Post subject: DNS initialisation failed. Reply with quote

Quote:

[01:55:44] Writing user file...
[01:55:44] Writing channel file...
[01:55:44] Restarting ...
[01:55:44] Module unloaded: seen
[01:55:44] Module unloaded: console
[01:55:44] Module unloaded: notes
[01:55:44] Module unloaded: irc
[01:55:44] Module unloaded: ctcp
[01:55:44] <chanstats> saving data (disconnect-server) --> saved (14), discarded (0)
[01:55:44] Module unloaded: server
[01:55:44] Writing channel file...
[01:55:44] Module unloaded: channels
[01:55:44] Listening at telnet port 3123 (all).
[01:55:44] No nameservers defined.
[01:55:44] Can't load modules dns: DNS initialisation failed.

[01:55:44] No longer supporting channel #octa
[01:55:44] Module loaded: channels
[01:55:44] Module loaded: server

Well just check the bold lines >.>
I searched the whole forum about this, but no luck ;/
Anyone can help me out here?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pseudo
Halfop


Joined: 23 Nov 2009
Posts: 88
Location: Bulgaria

PostPosted: Sun Apr 10, 2011 7:58 am    Post subject: Reply with quote

Eggdrop version?
OS version?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Anargh
Voice


Joined: 10 Apr 2011
Posts: 2
Location: Island

PostPosted: Sun Apr 10, 2011 8:13 am    Post subject: Reply with quote

Eggdrop: 1.6.20
OS: OpenBSD 4.8
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
sputnik
Voice


Joined: 23 Feb 2011
Posts: 20

PostPosted: Mon May 16, 2011 9:05 am    Post subject: Reply with quote

Same here. I had those errors on openbsd 4.8 and still got those on openbsd 4.9 with eggrdop version 1.6.20. Did you find the solution?
Back to top
View user's profile Send private message
pseudo
Halfop


Joined: 23 Nov 2009
Posts: 88
Location: Bulgaria

PostPosted: Mon May 16, 2011 9:13 am    Post subject: Reply with quote

Try 1.8 cvs and report the result.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
sputnik
Voice


Joined: 23 Feb 2011
Posts: 20

PostPosted: Tue May 17, 2011 2:38 pm    Post subject: Reply with quote

Where can i download that? I'm getting corrupted tarball from cvs.eggheads.org cvs web.
Back to top
View user's profile Send private message
pseudo
Halfop


Joined: 23 Nov 2009
Posts: 88
Location: Bulgaria

PostPosted: Tue May 17, 2011 2:44 pm    Post subject: Reply with quote

Click "Download GNU tarball second time, if the first downloads a broken archive. It should work.

Alternatively, it's described here: http://www.eggheads.org/devel/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
sputnik
Voice


Joined: 23 Feb 2011
Posts: 20

PostPosted: Tue May 17, 2011 2:56 pm    Post subject: Reply with quote

I've found this one: ftp://ftp.eggheads.org/pub/eggdrop/GNU/snapshot/eggdrop1.8-snapshot.tar.gz, hopefully that's the version you're proposing to try. Compiling currently, so i'll let you know the results just after few moments.
Back to top
View user's profile Send private message
sputnik
Voice


Joined: 23 Feb 2011
Posts: 20

PostPosted: Tue May 17, 2011 3:08 pm    Post subject: Reply with quote

Well, at this time start up log changes a little bit:
Code:
[22:04:37] [22:08:08] --- Loading eggdrop v1.8.0+publistennoident (Tue May 17 2011)
[22:08:08] Module loaded: blowfish
[22:08:08] No nameservers found.
[22:08:08] Module loaded: dns
[22:08:08] Module loaded: channels
[22:08:08] Module loaded: server
[22:08:08] Module loaded: ctcp
[22:08:08] Module loaded: irc
[22:08:08] Module loaded: notes            (with lang support)
[22:08:08] Module loaded: console          (with lang support)
[22:08:08] Module loaded: uptime
[/code]
Back to top
View user's profile Send private message
pseudo
Halfop


Joined: 23 Nov 2009
Posts: 88
Location: Bulgaria

PostPosted: Tue May 17, 2011 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

Good. That's what was expected. Now set the dns-servers variable in the config, either using the google ones from the example config or the preferred dns servers from your ISP. Your operating system doesn't provide (or isn't configured properly) a dns server list in the _res structure and that's what requires you to enter them manually.

Code:

set dns-servers "8.8.8.8"
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
sputnik
Voice


Joined: 23 Feb 2011
Posts: 20

PostPosted: Tue May 17, 2011 3:35 pm    Post subject: Reply with quote

Hm, that didn't help... Neither for 1.6.20 nor 1.8. And i can assure dns is configured properly, as on most *nix based operating systems, there's the only file with the dns servers: /etc/resolv.conf. Anyway, i don't find this is a big problem, since bot is running fine... And i never faced this problem on other OS'es, like debian, centos, freebsd. This error occurs only on openbsd. I'd like it solved, though...
Back to top
View user's profile Send private message
pseudo
Halfop


Joined: 23 Nov 2009
Posts: 88
Location: Bulgaria

PostPosted: Tue May 17, 2011 3:44 pm    Post subject: Reply with quote

It won't help for 1.6.20, cause it doesn't have the dns-servers variable and it won't even load the dns module. That's why I asked you to try 1.8. And what makes you think it doesn't work on 1.8? If you set the variable after loading the dns module, it will still print the warning message while loading, but as soon as the var is set somewhere in the config file, it will pick it and use the defined servers.

The fact that your bot is running fine with dns.mod loaded confirms this, but just to make sure, can you paste the output of the following partyline command:

Code:

.module dns
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
sputnik
Voice


Joined: 23 Feb 2011
Posts: 20

PostPosted: Tue May 17, 2011 4:05 pm    Post subject: Reply with quote

1.8 doesn't actually connect to irc server, it starts, shows everything's ok, but doesn't appear on irc. Telnet doesn't work either, even with old user file.
Back to top
View user's profile Send private message
pseudo
Halfop


Joined: 23 Nov 2009
Posts: 88
Location: Bulgaria

PostPosted: Tue May 17, 2011 4:07 pm    Post subject: Reply with quote

Start it with -n to see what's going on, also make sure the dns-servers variable is set somewhere at the end and has valid server(s)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
sputnik
Voice


Joined: 23 Feb 2011
Posts: 20

PostPosted: Tue May 17, 2011 4:14 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
[23:14:12] TLS: unable to load own certificate: error:02001002:system library:fopen:No such file or directory
[23:14:12] TLS: unable to load private key: error:20074002:BIO routines:FILE_CTRL:system lib
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    egghelp.org community Forum Index -> Modules & Programming All times are GMT - 4 Hours
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Forum hosting provided by Reverse.net

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subGreen style by ktauber